Wednesday, February 22, 2012

Salted Caramel Pie - (Tuzlu) Karamelli Pay


I LOVE LOVE LOVE this pie beyond words. It is super easy to make, looks beautiful and tastes amazing. Who doesn't love caramel anyway?
I made this pie for a dinner party at my friend's house and it was the big hit of the dinner. Now, I am “the girl who made that caramel pie.”
The recipe is from Food & Wine magazine. I personally do not like heavy cream, so I used dulche de leche ice cream for serving.
Ingredients:
  1. 1 1/4 cups graham cracker crumbs (about 5 ounces)
  2. 4 tablespoons unsalted butter, melted
  3. 1/4 cup light brown sugar
  4. Two 14-ounce cans sweetened condensed milk
  5. Fleur de sel

  1. Preheat the oven to 350°. In a food processor, pulse the graham cracker crumbs with the melted butter and light brown sugar until the crumbs are moistened. Press the crumbs evenly into a 9-inch glass or metal pie plate. Bake for about 10 minutes, just until lightly browned. Let cool. Increase the oven temperature to 425°.
  2. Scrape the condensed milk into a 9-by-13-inch glass baking dish and sprinkle with a scant 1/2 teaspoon of fleur de sel. Cover the dish with foil and place it in a roasting pan. Add enough hot water to the pan to reach one-third of the way up the side of the baking dish. Bake, lifting the foil to stir 2 or 3 times, until the condensed milk is golden and thickened, about 2 hours; add more water to the roasting pan as necessary. The consistency of the caramel should be like dulce de leche. Don't worry if it is lumpy; it will smooth out as it chills.
  3. Scrape the caramel filling into the pie crust, smoothing the top. Spray a sheet of plastic wrap with vegetable oil spray and cover the pie. Refrigerate until the filling is chilled and set, at least 4 hours.
  4. Remove the plastic. Serve with dulche de leche ice-cream and sprinkle with fleur de sel.






    Tuz ve karamel kulaga biraz garip gelebilir, biliyorum. Ama yurtdisinda oldukca fazla karsilasilan bir lezzet kombinasyonu. Karamelin yogun ve asiri tatli kivamiyla, deniz tuzu cok guzel bir tezat olusturuyor. Ben bu tarifi denerken aklimda cocukken tuz ve seker kavanozunu karistirip, yarattigim bir takim mucizevi (!) tatlarin korkusu oldugundan sadece 1 cay kasigi tuz kullanabildim. Ama birazcik daha tuz koyabilirmisim diye dusundum sonra. Her turlu super sahane bir tatli oluyor. Yapimi cok kolay, goruntusu ve tadi da cok guzel! Karamel sevmeyen bir insan tanimiyorum zaten :)

    Tarifin orjinali Food & Wine dergisinden. Ben bu pay'i Istanbul'da bazi malzemeleri modifiye ederek yapmistim, asagidaki tarif o malzemeleri yansitiyor. Aslinda Turkiye'de yogunlastirilmis sut (condensed milk) bulmak biraz zor, ama son zamanlarda karistirdigim dergiler ve bloglar tarifleri icinde yer verince, bende bu tarifi Turkce de yazmaya karar verdim. Biraz arastirma yapip okudugum kadariyla pastacilik malzemeleri satan yerlerde bulunuyor.

    Yogunlastirilmis sut, en basit tanimiyla icindeki su orani buharlastirilarak yok edilmis ve uzerine seker eklemis, konserve icerisinde saklanan oldukca yogun kivamli ve kismen koyu renkli bir sut. Uzun sure ve yavasca pistigi zaman icindeki seker karamelize oluyor ve “dulche de leche/ sut tatlisi” denilen karamele benzeyen ama daha yumusak kivamli bir tatli olusuyor. Tuzlu karamelli pay'in icinin malzemesi bu yumusak kivamli karamel.

    Ben krema sevmedigim icin uzerine karamelli dondurma koyup servis ediyorum.

      1. 1 1/4 su bardagi parcalanmis Eti petitte beurre biskuvi
      2. 4 tatli kasigi erimis tuzsuz tereyagi
      3. 1/4 su bardagi esmer seker
      4. 2 tane teneke yogunlastirilmis sut (her bir teneke 14 ounce yani 400 gram civari olurcak)
      5. Deniz tuzu
      1. Firini 175 °C isitin.
      2. Biskuvilerin uzerine tereyagani ve esmer sekeri ekleyerek mutfak robotunda kucuk parcalar haline getirin. Butun kirintilarin hafifce islanmis olmasi lazim. Sonra bu karisimi 23 cm capindaki bir pay kalibinin dibini ve kenarlarini iyice kaplicak sekilde bastirin. 10 dakika kadar firinda pisirip, cikartin.
      3. Firinin isinini 218 °C cikartin.
      4. Yogunlastirilmis sutu yaklasik 23x32 cm olcusunde firina girebilen cam bir kabin icine koyun ve uzerine bir tutam deniz tuzu serpin. Kabin uzerini aliminyum folyo ile kapatip, kendisinden daha buyuk baska derin bir kaba yerlestirin. Iki kap icice olmali. Yogunlastirilmis sut, bu daha buyuk olan kabin icindeki suyun isisiyla temas ederek karamelize olucak.
    1. Buyuk olan kabin icine yogunlastirilmis sut'un oldugu kabin 2/3'unu gecirmeyecek kadar kaynar su koyun.
    2. Yaklasik 2 saat boyunca pismeye birakin. Arada 2-3 kere folyonun icinden pismis mi diye bakabilirsiniz. Kivami oldukca koyu ve rengi karamel olucak. Kivami biraz topak topak olabilir, endiselenmeyin, sogudukta daha duzgun bir dokusu olucak.
    3. Karameli pisirdikten sonra sogumus olan pay hamurunun icine dokun. Uzerini plastik folyo ile kaplayip, buzdolabina koyun. En az 4 saat, icindeki karamelin soguyup, donmasini bekleyin. Folyoyu cikartip, karamelli dondurma ile servis edebilirsiniz.

     

1 comment:

  1. muhteşem görünüyor..hemen eve gidipp yapmalıyımmm

    ReplyDelete