Sunday, March 11, 2012

French Onion Soup -- Fransiz Sogan Corbasi


It has been two very long weeks of crazy workload and traveling. I was back in my kitchen this week finally, craving something warm, healthy (relatively speaking) and homey. What else can be better than the good old easy, delicious, cheesy and gooey French Onion Soup? One my favorite soups ever. After a couple trials over the winter, I believe this recipe is now close to perfection:

6 onions – sliced
2 cloves of garlic – chopped
2 sprigs of fresh thyme
2 Turkish bay leaves
2 Tblsp olive oil
1 cup red wine
3 Tblsp flour
8 cups of beef broth
Baguette or sourdough and Gruyere cheese to serve

1- Heat the olive oil in the pan, ad the onions, garlic, thyme and bay leaves. Cook until the onions get a dark brown caramel color for around 30 minutes. Be careful to not to burn them. I highly recommend using a Dutch oven with this recipe if you can. I am obsessed with mine and I believe it makes a huge difference.

2- Pour in the wine, bring it to boil then reduce the heat. Cook for another 5 minutes until onions soak the wine.

3- Add the flour, keep stirring for another 5-10 minutes.

4- Stir in the beef broth. Simmer for 20-30 minutes until you taste to make sure all the great flavors are mixed in the soup.

5- To serve, place the bread on top, add the grated cheese. Broil until cheese is bubbly and golden, 1 to 2 minutes.

Bon Apetite!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Son iki haftam yogun is ve seyahetlerle inanilmaz kosturma icinde gecti. Nihayet bu haftaici mutfaga girebildim, nerdeyse iki hafta gecmis son postumun uzerinen! Canim sicak, saglikli ev yemegi cekiyordu; bende Fransiz Usulu Sogan Corbasi yapmaya karar verdim. Cok az malzeme gerektiren, yapimi biraz uzun bile olsa cok kolay olan bu corba en sevdigim corbalardan olur. Corbayi servis ederken, uzerine bir dilim ekmek ve uzerinde kasar yada gruyere peyniri eritince, corba bir sahesere donusuyor :) Gectigimiz kis yaptigim birkac denemeden sonra asagidaki tarifin basarisindan artik eminim: 

6 tane ortaboy sogan (yarim ay seklinde, halka halka dogranmis)
2 dis iyice dogranmis sarimsak
2 dal taze kekik
2 tane defne yapragi
2 yemek kasigi zeytinyagi
1 su bardagi kirmizi sarap
3 yemek kasigi un
8 su bardagi et suyu – su + et bulyon da olur
Uzerine koymak icin ekmek ve peynir

1- Zeytinyagina eklediginiz sogan, sarimsak, kekik ve defne yapragini, soganlar iyice karamelize olana kadar kisik ateste en az 30 dakika kadar pisirin. Soganlarin koyu renkli bir kivama gelmesi ama yanmamalari gerekiyor. Iyice karamelize olmalilar. Eger bir dokme demir bir tencereniz yada guvec tencereniz varsa bu tarif icin ideal; cunku isiyi daha koruyup, dagiticaklari icin corbaniz daha lezzetli olur.

2- Kirmizi sarabi ekleyin, once kaynatin, sonra altini kisip suyu iyice cekilene kadar pisirin. 5 dakika kadar.

3- Unu soganlarin uzerine serpin ve karistirin 5-10 dakika kadar.

4- Uzerine et suyunu ekleyin. Butun malzemenin ve aromalarinin karismasi icin kisik ateste 20-30 dakika kadar pisirin. Uzerine tuz ve karabiber ekleyin.

5- Corbayi tabaklara boldukten sonra uzerine ekmegi ve rendelenmis peyniri ekleyip, peynir eriyene dek firina koyun.

Bon Apetite!

2 comments:

  1. Biliyormusun ben bayılırım bu soğan çorbasına ve heryer iyi yapamaz ama seninki çok güzele benziyor. En son bu yaz Paris'te içmiştim ve hala tadı damağımda :)

    http://rainbowgatherer.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. muhteşemm görünüyor en kısa zamanda deneyeceğim

    ReplyDelete