Sunday, March 18, 2012

Cikolatali Yulafli Kurabiye (Hem de pisirmeden)



Teyzemler burda! Oyle boyle degil, cok severim ben teyzemi, gitmeseler keske hic... Teyzemin bebegi, minnos kuzenim Erdem’in sut alerjisi var. Inek sutu iceren veya inek sutunden yapilmis peynir, yogurt, hatta cikolata, biskuvi, dondurma gibi besinleri vucudu ciddi alerjik reaksiyon veriyor.
 
Amerika’da bu tip alerjiler cok yaygin, nerdeyse butun yiyecek paketlerinin uzerinde sekiz buyuk allerjenden hangilerini icerdigini yazar. Turkiye'de malesef allerjen icermeyen cok fazla hazir gida alternatifi yok; soya yogurdu bile bulmak nerdeyse imkansiz. Sirf bu yuzden teyzem kendi yogurdunu mayalamaya hatta isi abartip sutsuz/soyali kekler, pastalar yapmaya basladi. En kisa zamanda resimlerini koyucam.

Bu hikayenin butun amaci tarifteki kurabiyeleri kuzenimin alerjisine uygun olarak dairy-free yani sut icermeyen cikolata parcalariyla yaptigimi soylemekti. Sut icermeyen cikolata; naturel cikolata likoru (alkolsuz), kakao yagi ve yogunlastirilmis seker kamisi suyundan yapiliyor. Tadi nerdeyse ayni normal cikolatayla; soylemediginiz birisi kolayca ayirt edemez. Ayni tarifin normal cikolata parcalariylada cok guzel olucagina eminim.

½ su bardagi yulaf ezmesi
¼ su bardagi damla cikolata
1 muz
1 cay kasigi sivi vanilya
1 yemek kasigi keten tohumu – eger bulabilirseniz orjinal tarif Dr. Oz’un yeni mucize yiyeceklerinden (!) chia tohumuda olur
1 yemek kasigi esmer bugday – isterseniz
1 yemek kasigi kakao
1 yemek kasigi fistik ezmesi – isterseniz

1. Cikolata parcalarini benmari usulu eritin. Mikrodalga da olur.
2. Muzu bir catal yardimiyla ezip, erimis cikolatanin icine katin.
3. Geri kalan butun malzemeyi ekleyin, iyice karistirin.
4. Yagli kagit serilmis bir tepsinin uzerine, her bir kurabiye icin bir yemek kasigi kadar bu karisimdan koyun. 7 tane civari kurabiyeniz olucak.
5. Buzluga koyup, bir saat kadar dondurun.





















Bir tanesi 80 kalori olan bu kurabiyeler inanilmaz lezzetli, hemde un, seker, yag icermemesine ragmen. Yulaf, keten tohumu ve muz olmasida besin degerini yukseltiyor. Bir taneyle durmak coooook zor. Tarifin orjinali ohsheglows'dan.

Sizin bildiginiz, tanidiginiz besin alerjisi olan birileri var mi?
 


3 comments:

  1. Kurabyeleri bitirdik sen gittikten sonra manzara li resimde harika yemede yaninda yat

    ReplyDelete
  2. sizin harikaliginiz isilcigim. geri gelin pls.

    ReplyDelete
  3. Çok şekersiniz:) Teyzoş, annane ve Erdemcik.Allah ayırmasın. sevgiler...

    ReplyDelete