Monday, March 04, 2013

Whole Wheat Blueberry Muffins / Tam Tahilli Yaban Mersinli Muffin




Let's kick-off this week with a healthy start: whole wheat blueberry vegan muffins!

One of the reasons why I strongly dislike white flour muffins is how heavy they make me feel afterwards. I personally start to feel like a  puffy muffin myself with the load of fat and sugar. Not to mention the blood sugar spikes and usually the over-sweet aftertaste. 

Whole wheat muffins, on the other hand, are great for your daily fiber intake. Add some fruit and nuts to increase the energy benefits. Easy to fix with two bowls and a mixer. Have them in the morning for breakfast or enjoy for a afternoon snack. The original recipe is from King Arthur website but I altered it to be dairy-free with some more spices.


  • 2 1/4 cup whole wheat flour
  • 1 cup brown sugar
  • 1 tsp. baking powder
  • 1/2 tsp. baking soda
  • 1/2 tsp. cinnamon (optional)
  • 1/8 tsp. nutmeg (optional)
  • 1/2 tsp. coconut (optional)
  • 1 tsp. vanilla extract
  • 1 pinch of salt
  • 1/3 cup vegetable oil -- I used hazelnut oil
  • 1 1/2 cups buttermilk -- To go dairy-free, I curdled 1 1/2 cups of soymilk with 3 tbs. lemon juice for 5 minutes 
  • 1 cup of blueberries -- fresh, frozen or dried
  1. Set the oven to 400 F/ 206, grease your muffin pan. 
  2. If you are using dried blueberries, soak them in hot water for 15-20 minutes. If you opt for dairy-free buttermilk alternative, add 3 tablespoons of fresh lemon juice to soymilk. Let it stand for 5 minutes and the soy milk would be curdling
  3. Mix all dry ingredients, add the blueberries
  4. Whisk vanilla, oil and (soy) buttermilk in a separate bowl
  5. Combine the mixtures together
  6. Spoon the batter into the muffin pan. This recipe gets 12 medium-sized muffins
  7. Bake for 15 minutes. I'd recommend to keep an eye on them, my batch baked very quickly




Bu haftaya saglikli bir tarifle baslamak istedim: tam bugday unuyla yapilmis yabanmersinli vegan muffinler!

Vegan demek hic bir sekilde hayvansal bir urun tuketmeyen beslenme bicimi demek. Yani vejeteryanligin uzerine bir de sut, peynir, bal, yumurta gibi hayvandan elde edilen gidalardan da uzak durmak, sadece bitkisel kaynaklardan beslenmek demek. Sadece bitki bazli bir diyet oldugu icin oldukca saglikli. Aklima gelen bazi populer veganlar eski ABD Baskani Bill Gates ve talkshowcu Ellen DeGeneres.  Ben vegan yada vejeteryan degilim; sadece degisik seyler denemeyi seviyorum, bir de allerjen kuzenim hatrina sut urunleri olmadan pisirmeyi...

Beyaz unla pisen muffinlerin yerine tam bugday unuyla ve esmer sekerle yapinlari tercih etmek cok basit ama oldukca faydali bir secim. Beyaz unla yapilanlar benim damak tadima gore fazla yagli, fazla tatli ve fazla agir kaciyor. Kan sekerimi ziplatmalari da cabasi!

Bir minik not, kepekli un ile tam bugday unu ayni sey degiller. Tam bugday unu fazla islem gormeden, bugdayin islenmeden onceki "tam" halinden ogutulup meydana gelir. Bugday tahilinin vitamin, mineral ve lifler gibi besleyici ozelliklerini tasir. Kepekli un ise islenmis beyaz un ile bugday kepeginin karisimindan meydana gelir. Son olarak, beyaz un ise bugday tahilinin cekirdek kismindaki ogutulmus nisastadir ve besin degeri minimaldir. (Ayni sey esmer pirinc- beyaz pirinc arasindaki fark icin de gecerlidir fakat o baska bir konu, baska bir tarife!)

Bu muffinler ise gunluk lif ihtiyaci icin de ideal. Biraz meyve ve badem eklenince iyi bir enerji kaynagina donusuyorlar. Yapmasi cok kolay, buzlukta dondurup ihtiyac anlarinda cikarilmasi uygun.
Tatli bir kahvalti alternatifi veya gun icinde ara ogun. Afiyet olsun!

  • 2 1/4 su bardagi tam budgay unu
  • 1 su bardagi esmer seker
  • 1 cay kasigi kabartma tozu
  • 1/2 cay kasigi karbonat
  • 1/2 cay kasigi tarcin (istege bagli)
  • 1/8 cay kasigi muskat (istege bagli)
  • 1/2 cay kasigi hindistan cevizi (istege bagli)
  • 1 cay kasigi vanilya
  • 1 cimdik tuz
  • 1/3 su bardagi sivi yag -- Ben findik yagi kullandim 
  • 1 1/2 su bardagi kefir -- Eger sut urunsuz bir deneme yapmak isterseniz, 1 1/2 soya sutunu 3 yemek kasigi limonla mayalabilirsiniz
  • 1 su bardagi yaban mersini --taze, donmus yada kurumus
  1. Firini 206 dereceye getirip, muffin kaplarinizi yaglayin
  2.  Eger kuru meyve kullaniyorsaniz, 15-20 dakika kadar sicak suda bekletin. Ve normal sut yerine soya sutu kullanmak icinde, 1 1/2 su bardagi soya sutunun icinde 3 yemek kasigi limon koyup, 5 dakika bekletin. Sut mayalanmaya baslayacaktir
  3. Kuru malzemeyi bir kapta karistirin, yaban mersinlerini ekleyin
  4. Ayri bir kapta vanilya, sivi yag ve kefir yada soya mayasini karistirin
  5. Kuru malzemeleri bu karisima ekleyip, karistirin
  6. Muffin karisimini kaliba dokun. 12 tane orta boy kekiniz olucak
  7. 15 dakika pisirin. Benimkiler bekledigimden cabuk oldu, o yuzden dikkatiniz firinda olsun




    No comments:

    Post a Comment