Sunday, June 03, 2012

Almond Milk/ Badem Sutu


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
My initial reaction to the almond milk in the fridge was: oh, make-up remover! But, wait, why in a carton and in the fridge? Coming from a very dairy-centric culture and a pastoral society ("yogurt" was named by Turks, one of the biggest contributions of my ancestors to the world), I grew up consuming a lot of dairy. I remember the milkman from my childhood -- literally we would get "fresh" milk from a cow every day.  Where I come from, we use almond milk to remove make-up. It is sold as a lotion at the pharmacy, not as a drink. Sut ve sut urunlerinden nerdeyse korkan is arkadaslarim son gozdesi: badem sutu. Ofis buzdolabimizdaki soya sutleri yeteri kadar saglikli bulunulmadigi ve herkes protein agirlikli beslendigi icin verilen bu karar sonucu artik ofisimizde hindistancevizi suyuna ek olarak birde badem sutu alternatifi var. Buyuk hizmet... (Hep soylerim,  su ofisin tek ihtiyaci olan bir caydanlik birde turk kahvesi makinesi diye ama henuz ust yonetimi ikna edebilmis degilim.) Zira yogurt, peynir, ve sut urunlerini bolca tuketen bir toplumunda buyuyen benim cocuklugum Cesme'de sutcu Fatma teyzeden alinan sutlerle gecti. Fatma teyzenin sonradan actigi apart otele katkimiz ailece buyuktur.


Back to the almond milk... Not until Erdem was born, I was aware of many dairy-free alternatives. I have seen  ricemilk or almond milk at the grocery store, but never had the urge to taste it until the almond milk appeared in the office. I eat almonds as a snack a lot knowing that they are very high in protein, vitamins and good fat. Almonds are particularly good for your skin, hair and nails because of their high Vitamin E content. Once I tried the "drinkable" almonds, of course, I had to do my own almond milk at home from scratch. / Badem sutune geri donelim. Benim Erdem dogana kadar badem sutu ile tek tanisikligim bildigimiz yesil kapakli makyaj cikartici losyon olan badem sutuydu. Soya sutunu severek icmeme ragmen, badem sutunu merak bile etmemistim. Yuksek proteinli, bolca vitamin ve saglikli yag iceren bademi cok sevmeme ragmen ustelik.  E vitami iceriginden cok zengin olan badem cilt, sac ve tirnak guzelligi icin bir numara. E madem icilebiliyor, bir kere tadina baktiktan sonra tabiki evde denemek de gerekti :)

Badem sutu normal sute gore daha tatli. Keskin ama rahatsiz etmeyen, yumusak bir aromasi var. Ofisteki fabrika yapimi olani aci buldum ve sevmedim acikcasi ama evde yaptigim lezzetli oldu. Badem sutu inek sutu tercih etmeyenler yada laktoz hazimsizligi yasayanlar icin ideal cunku cok hafif. Amerika'da ozellikle cig besin diyetlerinde oldukca kullaniliyor. Ben cok muz, tarcin, bal (hatta hurma) ile blenderdan gecirip 'smoothie' halinde seviyorum.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Here is how to do it:
 
1 cup of almonds
2 cups of water (Make it 3 cups if you don't peel the skins off)
1 tablespoon honey
 
1- Soak the almonds overnight
2- Drain the almonds. Completely optional: remove the skins if you want to. You can keep the skins but keep in mind that it'd some bitterness to your milk.
3-  Blend the almonds with honey and water until smooth. 
4- Strain the mixture through a cheese cloth.
 
1 su bardagi kadar badem
2 su bardagi su (Eger bademleri kabuklu kullanicaksaniz, 3 su bardagi su ekleyin)
1 yemek kasigi bal

1- Bademleri bir gece onceden su icinde beklemeye birakin.
2- Ertesin gun suyunu suzun ve kabuklarini soyun. Kabuklarindan ayiklamak biraz mesaketli isterseniz soyulmadan kullanabilirsiniz, sadece biraz daha tatlandirici kullanmanizi oneririm)
3- Bademleri, bali ve suyu putursuz bir halene gelene kadar blenderda karistirin.
4- Tulbent yardimiyla badem sutunu suzun.
 







 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 comment:

  1. wow canim super gibi yapalim peki pirinc sutunu de yapsana onun da katkisiz olanini yapanlar faydalansin :) Ozellikle Sanem`in isine yarar

    ReplyDelete